1. De vercommercialisering van internet

Veel internetgebruikers van het eerste uur denken nog wel eens met weemoed terug aan de tijd dat internet nog stond voor anarchisme, voor spannend, voor eigentijds ofwel kortom voor ‘cool’.

Intussen is echter XS4All een nette en betrouwbare internetprovider geworden, gebruiken zelfs senioren in grote getale het internet en blokkeren Spam- en contentfilters naast veel shit ook juist vaak die dingen, die avontuurlijk zijn en dat is logisch, want internet wordt tegenwoordig als volwaardige toepassing gebruikt door bedrijven voor het verzamelen en het verspreiden van kennis en informatie.
Internet blijkt ook een uitstekend middel te zijn om in te zetten voor commerciële doelen, mits je weet hoe de internetgebruiker omgaat met internet en je daar op inspeelt. Bedenk hierbij echter wel dat internet geen statisch informatiemedium is, maar een zeer dynamisch communicatie medium en als zodanig ook steeds meer door jongeren wordt gebruikt. Wil je als marketeer met als doelgroep jongeren echt meedoen, dan zul je op de hoogte moeten zijn van wat veelal juist jongeren op dit moment cool vinden. En voor jongerenmarketing zul je niet alleen moeten weten wat er is, maar bovendien ook hoe je het spel mee moet spelen. Daarom in dit artikel meer over trends die cool zijn. Vervolgens zal worden ingezoomd op de opkomst van weblogs.

2. Internettrends die cool zijn

De wens van veel marketeers is het bereiken van hun doelgroep. Als het gaat om jongerenmarketing, zul je echter continu moeten weten welke media je doelgroep gebruikt. En tegen de tijd dat een nieuwe trend een breed publiek bereikt, weet je dat de early adapters waarschijnlijk al weer op zoek zijn naar de volgende trend en dat het gebruik van de huidige voor commerciële doeleinden al niet meer voldoet om juist de early adapters te bereiken. Daarom zul je als marketeer het spel volledig moeten meespelen.
Als marktwatcher zien we begin 2005 de volgende internettrends die als cool zijn te bestempelen.

2.1 Cool appropiation
Consumenten willen meer dan ooit dat de resultaten van hun digitale activiteiten beheersbaar en overzichtelijk zijn. Cool appropriation noemen we dat. David Bowie geeft concerten die hij virtueel voorbereidt. De mensen die op het Net kaartjes kopen, hebben inspraak in wat Bowie voor hen gaat zingen. Zo maken ze hun concert nog meer van hen.

2.2 Cool Empowerment
Cool Empowerment: consumenten verlangen meer dan voorheen dat de multimediale wereld ze helpt om hun bestaan nog krachtiger in eigen hand te nemen. Dat is wat E-Bay mogelijk maakt: je regelt er je eigen onderhandelingen. Dat is ook wat de diverse nieuws-weblogs als www.dutchcowboys.nl , www.geenstijl.nl en www.marketingfacts.nl doen. Ander voorbeeld: hotmail.accounts gaan het afleggen tegen Googles g-mail accounts (nu alleen nog experimenteel.) De laatste bieden veel meer virtuele ruimte en dus meer cool empowerment.

2.3 Cool Secrecy
Cool Secrecy: met name jongeren willen het spannender en geheimzinniger, want we leven nu eenmaal in de beleveniseconomie. Dus je krijgt een sms’je met een vraag die je moet beantwoorden (kassa!). Als je hem goed beantwoordt, maak je kans op een kaartje voor het Beastie Boys concert – empowered by MTV – of voor Anouk – empowered by Nieuwe Revu. In beide gevallen in samenwerking met EMI.

2.4 Cool Connection
Cool Connection: ieder merk, iedere dienst, iedere multimediale actie die mensen op een substantiële manier verbindt, raakt een snaar. Het simpelste voorbeeld daarvan vormt de nieuwste generatie datingsites. Met psychologische testen vooraf. En als je dat wilt, een sms’je als er iemand gereageerd heeft. CU2.nl is bij jongeren trouwens de favoriete chat-site, omdat ze je de mogelijkheid bieden een uitgebreider Profiel aan te maken. (Cool Connection meets Cool Empowerment.)

2.5 Cool Trust
Als je je partners niet kent, omdat je niet face to face met ze omgaat, wordt Cool Trust van essentieel belang. Digitale reputatiesystemen, opgebouwd en ingevuld door de gebruikers zelf, die kunnen zien hoe betrouwbaar hun onderhandelingspartner door voorgaande partner is ingeschat, vormen de motor achter het succes van E-Bay. En als Google ’s g-mail weliswaar veel meer virtuele ruimte biedt, maar zich het recht voorbehoudt om in die ruimte te gaan grasduinen voor commerciële doeleinden, dan zou het in tweede instantie wel eens een probleem kunnen krijgen. Dat gaat ongetwijfeld een discussiepunt worden op de nieuws-weblogs.

3. Weblogs de nieuwe media concurrent
Weblogs ontpoppen zich razendsnel tot geduchte rivalen van gewone media. Bedrijven zullen het publiek moeten volgen. Maar de commerciële kansen van deze virtuele dagboeken reiken verder dan reclame alleen.
Het internet heeft met weblogs, ook wel blogs, een nieuwe hype gebaard. Tienduizenden Nederlanders hebben inmiddels zo’n interactief internetdagboek, en er zijn er ook een aantal die elke dag door tienduizenden mensen worden bezocht. In meerderheid zijn dat jongeren, al heeft niemand een flauw benul wie en met hoevelen ze zijn.

3.1 Wat en wie is de blogsphere
Tot vorige week. Toen rapporteerde Pew Internet & American Life Project dat 27% van de Amerikaanse internetters weblogs bezoekt, maar liefst 58% meer dan tien maanden eerder. Al hebben de meeste (62%) internetters nog geen notie van het bestaan van dit wereldje, de ‘blogsphere’. De formidabele groei roept de vraag op: kunnen bedrijven geld verdienen met weblogs?

Verschillende bedrijven denken van wel. De internetreuzen lanceerden bijvoorbeeld de afgelopen maanden al speciale blogproducten, zoals Blogger van Google en MSN Spaces van Microsoft . En in Amerika verkopen bedrijven als Burst Media, BlogAds en CrispAds voor duizenden dollars per week reclameruimte bij populaire blogs als Boingboing, Instapundit of Slashdot.

3.2 Anarchie, anti-commercieel en zelfregulering blogsphere
De huiver van adverteerders is wel begrijpelijk. ‘Onze doelgroep wil u niet, heeft een hekel aan reclame, banners en gelikte marketingboys’, waarschuwt de GeenStijl.nl zelf alvast. Banners voor leenproducten, online gokken en camgirls komen er niet op, aldus Wiegers. ‘Met banners en buttons op een weblog staan heeft sowieso geen zin. Dit publiek is dagelijks met internet bezig: ze filteren reclame er gewoon uit.’

Niettemin prijken op de startpagina van GeenStijl twee adverteerders, Emmy’s en Speurders.nl. ‘We doen dat al ruim drie maanden’, zegt Maarten Roelofs, marketingmanager van Speurders.nl. ‘Het kan nu nog tegen een leuke prijs, een factor twee tot vijf minder dan normaal op internet, want adverteerders zijn bang voor het medium.’

Álle weblogs zijn op zoek naar adverteerders, weet Roelofs. Hij kiest bewust voor GeenStijl. ‘Wij moeten opboksen tegen het gevestigde Marktplaats.nl. We willen cool gevonden worden, cooler dan Marktplaats. GeenStijl heeft een kritische doelgroep, die beïnvloedt anderen. Bij Flabber is dat anders, je bent niet uit keuze Flabberiaan. Daar komen mensen die zich dood vervelen op het werk en gekke plaatjes en blote vrouwen gaan kijken.’

Nee hoor, hem zul je niet horen klagen over de 2500 tot drieduizend bezoekers die dagelijks van GeenStijl naar Speurders doorklikken. ‘Ik heb geleerd dat ik de advertentie aan de redactie van de weblog moet overlaten. Zij halen de meest maffe advertenties uit de Speurders waarvan ze weten dat hun doelgroep die te gek vindt: een spotgoedkope Ferrari, meisjesondergoed of een pooierachtig horloge.’

3.3 Gaan weblogs het maken?
Niet iedereen deelt dit onversneden enthousiasme voor ‘blogvertising’. ‘Het is niche’, vindt Edwin Duys van interactief marketingbureau Share of Mind. Hij gelooft ook niet dat webloggers de opinieleiders zijn die anderen over de streep zullen kunnen trekken. ‘Het zijn meer etalages waarin jongeren zich uiten, zoals bij de moord op Van Gogh. Bovendien zijn er nog nauwelijks betrouwbare cijfers over weblogs.’

Wat volgens hem niet wegneemt dat bedrijven terdege rekening moeten houden met het medium. Een slotenmaker als Kryptonite, vertelt Duys, had plotseling een enorm probleem toen het verhaal over internet raasde dat een van hun peperdure sloten met een simpele paperclip open te peuteren is. Ook een bedrijf als Nokia kan niet werkloos toezien als een van zijn producten gekraakt wordt op een populaire techlog, zoals Engadget.COM.

3.4 Kunnen bedrijven weblogs negeren?
Elk bedrijf heeft straks een team om weblogs in de gaten te houden, voorspelt Eduard de Wilde van adviesbureau VODW Marketing. ‘Belijden bedrijven corporate sustainability nu vooral met de mond, straks gaat elke uitglijder in weblogs over de tong. Die hebben zo’n kracht nu, dat je moet reageren wil je niet ongelooflijk worden afgezeken.’ Wie slim is gebruikt die roddelcultuur in zijn voordeel. Een toenemend aantal adverteerders maakt nu al markante reclamefilmpjes in de hoop dat bloggers ze rondsturen.

3.5 Bedrijfstoepassingen van de weblog
De Wilde voorziet dat meer bedrijven een eigen weblog zullen opzetten. Van de 4 miljoen weblogs in de VS zijn er plusminus vijfduizend van bedrijven. De adviseur ziet meer mogelijkheden om een succesvolle dialoog op te bouwen in de zakelijke markt dan de consumentenmarkt. ‘Productontwikkelaars van Philips kunnen een mooie dialoog beginnen met zakelijk afnemers. Daarmee benadruk je je expertise en verbeter je producten. Microsoft heeft al zo’n succesvolle weblog, Channel 9.’

Maar pas op, een weblog is een tijdrovende hobby. Dat is een valkuil voor bedrijven, waarschuwt De Wilde. Hij kan het weten. Aan zijn eigen weblog, Brickmeetsbyte.com, is hij één tot twee uur per dag kwijt. ‘Dat is veel, maar je krijgt wel toegang tot nieuwe kennis, bronnen en contacten. Ik word vaker gevraagd voor congressen. Ik krijg vijfhonderd tot duizend bezoekers per dag. Het is pr voor mezelf.’

Wie daar de vingers liever niet aan brandt, kan altijd nog adverteren, of een populaire weblog sponsoren. ‘Het zijn nu nog een beetje beladen termen. Weblogs hebben nog iets van het anarchisme van het oude internet. Want als straks Heineken adverteert, kun je dan nog alles over Heineken zeggen? Het wordt lastiger de schijn van onafhankelijkheid op te houden. Maar op den duur is het natuurlijk onvermijdelijk.’

4. Conclusie
Natuurlijk is het niet te voorspellen of de weblogs het zullen gaan maken. Wel is duidelijk dat internet zich meer en meer gaat onderscheiden van de traditionele media met alleen eenrichtingsverkeer naar de doelgroep toe. Doelgroepen willen steeds meer de gelegenheid hebben om ook hun mening te geven en kunnen dit ook via internet. Dat iedereen dit kan lezen vormt enerzijds een risico voor bedrijven, maar anderzijds ook een kans.
Door het leveren van kwaliteit en een hoge klantgerichtheid kunt u via weblogs en andere kanalen mond-tot-mond reclame verkrijgen voor uw producten of uw bedrijf. En aangezien tevreden klanten uw beste verkopers zijn, biedt dit grote kansen. Dat dit uiteraard andere vormen van marketing vergt dan die welke in de studieboeken staan, spreekt vanzelf.

Toch zullen dit soort trends bedrijven in de toekomst dwingen tot meer klantgerichtheid en meer kwaliteit. Want wat nu cool is, wordt in de toekomst snel een algemene standaard. Zo zijn er al diverse hele nette vergelijkingssites zoals kieskeurig.nl, waar consumenten productbeoordelingen kunnen insturen, die ook geplaatst worden. Dat die potentiële kopers van uw producten uiteraard beïnvloeden, is evident.

Uw enige keuze is ervoor te zorgen dat men goed over u en uw producten blijft denken en waarschijnlijk wordt dit een sterker zelfreguleringsinstrument dan de Code Tabaksblat en alle andere zaken, die van overheidswege verzonnen worden.
Youp van’t Hek heeft al eens in één conference Lada van de kaart geveegd. Gezien de groei en het bereik van de weblogs kan u hetzelfde overkomen.