Bloggen: de voor- en nadelen

In dit artikel komen de voor- en nadelen van bloggen voor het bedrijf aan bod.

De commercial van Planet is nu al legendarisch. In deze commercial laat Planet zien dat de vele media hypes nog lang niet bij iedereen zijn geland. Terwijl bloggen toch het grootste online fenomeen is… ooit!

Wat is bloggen?

Het is de samenvoeging van de woorden WEB en LOG tot WEBLOG waar bloggen als werkwoord uit is gekomen. Een blog is de website waar blogposts de gepubliceerde artikelen op zijn.

De grootste blog-monitorsite, Technorati.com, indexeerd meer dan 92.9 miljoen+ weblogs wereldwijd! Dagelijks komen er 175.000 weblogs bij en worden er 1.6 miljoen nieuwe blogpost gepubliceerd. Dat heeft als resultaat dat elke er seconde… 18 nieuwe blogposts worden toegevoegd.

Elke seconde 18 nieuwe blogposts!
Mogelijk ook meningen, visies, klachten of lofzangen over jouw bedrijf of product.

Heeft het invloed?

Dell kan je vertellen dat bloggen verschrikkelijk veel invloed op je bedrijf kan hebben. Ene Jeff Jarvis kocht in 2005 een nieuwe Dell computer met een service-pakket erbij. Een service waar hij flink voor moest betalen. Uiteindelijk had hij die service ook nodig, de computer werkte niet, maar helaas voor hem… geen reactie van Dell. De dure service die hij had aangeschaft was olie op het vuur van zijn irritatie. Dure computer die het niet doet, dure service waar je geen moer aan hebt. Op 21 juni 2005 schreef Jeff een artikel op zijn weblog: “Dell Lies. Dell sucks!”.

Het was het begin van een duistere periode voor Dell, die de Dell Hell zou worden genoemd. De invloed van Jeff bleek namelijk heel groot en vele weblogs namen zijn artikel over en de naam van Dell kwam in een verschrikkelijk slecht daglicht te staan. Zo erg dat het zelfs invloed had op de aandelen koers, die zakten dramatisch.

Gelukkig was Dell zo verstandig met Jeff contact op te nemen en het probleem helemaal te verhelpen. Jeff was weer een ‘happy camper’ en Dell kon weer een beetje adem halen. In het vervolg luisteren ze zeer nauw naar reacties op weblogs en forums en grijpen meteen in voor het weer escaleerd. Een zogenaamd web-care team, dat UPC Nederland ook heeft ingericht.

Wat definieert een weblog?

 • Regelmaat
 • Thematiek
 • Persoonlijk

Een weblog moet met enige regelmaat worden bijgehouden. Het hoeft niet “elke vrijdag om negen uur” te zijn, maar voornemens om elke week een x-aantal keer te publiceren moet toch zeker waargemaakt worden.

Een duidelijk thema draagt bij aan het succes van een weblog. Het is het haakje dat bezoekers nodig hebben om regelmatig terug te keren of zich te abonneren.

Het belangrijkste kernmerk is persoonlijkheid. Bezoekers keren niet terug om een opgelepeld verhaaltje te lezen wat duidelijk een corporate-PR-praatje is. Een blog moet aantrekkelijk zijn om te lezen, vermakelijk en er mag een kenmerkende ‘stem’ aan worden gegeven.

Niet alleen dat, maar ook…

 • Permanente en herkenbare urls
 • Op datum gesorteerd (nieuwste berichten bovenaan én een archief)
 • RSS of berichten via email te ontvangen
 • Verwijzingen naar andere weblogs (een netwerk en etiquette onder bloggers)
 • Reacties van bezoekers

 

Wat kan bloggen opleveren?

 • Imago
 • Expertise
 • Dialoog
 • Input Research & Development
 • SEO (Search Engine Optimalisation)

Imago
Het gezicht van Microsoft was (en is voor velen) Bill Gates en dat leverde niet altijd het gewenste imago effect. Totdat er op een gegeven moment een werknemer Robert Scoble was, die onder zijn ‘Scobeleizer’ bijnaam ging bloggen. Hij was open over het feit dat hij voor Microsoft werkte en kon ook zeer kritisch uit de hoek komen over zijn werkgever of producten van Microsoft.

Het gevolg was dat mensen deze Scobeleizer heel sympathiek vonden en uiteindelijk leverde het zelfs een positief imago op voor Microsoft.

Expertise
Omdat je je als blogger verdiept in een specifiek thema, krijgt het een soort zelfversterkend effect. Doordat je er veel over lees (ook op andere weblogs) en er veel over schrijft, wordt je er beter in. Overigens, een toename van bezoekers en reacties heeft ook dit effect. Het spreekt de blogger ook aan op zijn of haar ego, de neiging ontstaat om beter en beter te schrijven voor het publiek.

Dialoog
Wanneer het toegestaan is op een weblog om bezoekers te laten reageren, kan er een dialoog ontstaan. Wees niet bang voor een klachtenregen of andere vormen van negativiteit. Over het algemeen zijn communities zelfregulerend en kun je zelfs leren van kritiek. Sta er voor open, en omarm het. Als er klachten zijn, los ze op en wees daar transparant in, de kans is groot dat de Klanttevredenheid -nog meer- zal stijgen.

De beste manier om je weblog bekendheid te geven is door middel van het reageren op andere weblogs (van een gelijk thema). Hiermee laat je een visitekaartje achter, door iets nuttigs bij te dragen en een link naar je site achter te laten.

Input Research & Development
Dialoog kan natuurlijk ook input leveren voor ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. Een goed idee kan zijn om een groep van bezoekers te selecteren om testers te worden van een nieuwe producten of diensten. Ze zullen eerder geneigd zijn om mee te werken en de kans is groot dat het waardevolle bijdrages zijn.

SEO
Een aantal kenmerken dragen zeer positief bij aan de zoekmachine optimalisatie. Het verversende karakter van weblogs bijvoorbeeld, het netwerk van links van en naar weblogs. De symantische (xOmeros HTML) opmaak door de blogsoftware en de duidelijke structuur, zoals permanente en leesbare urls… het zijn allemaal redenen om een weblog in de bestaande corporate site op te nemen. De hele site wordt namelijk beter gewaardeerd en de natural search zal een steeds beter resultaat opleveren.

Succesfactoren

De volgende 5 succesfactoren komen uit het rapport “Blogging Success Studie” van november 2006 door John Cass – Backbone Media, Inc.& Dr. Walter Carl – Northeastern University.

 • Bedrijfscultuur
 • Transparantie
 • Tijd
 • Dialoog
 • Karakter

Bedrijfscultuur
Wanneer er een bedrijfscultuur aanwezig is die de moeite waard is om te laten doorschijnen. Die bezoekers mogen ervaren, zal dit positief bijdragen aan de merkbeleving.

Transparantie
Het heeft een zekere durf nodig om open en transparant te zijn. Om met een open keuken aan het werk te gaan en het vertrouwen te hebben dat daar geen censuur noodzakelijk is. Mensen zullen het waarderen en het geeft ziel aan je bedrijf.

Tijd
De medewerkers die een weblog moeten bijhouden, kunnen dit er niet ‘bij’ doen. Hiervoor moet echt tijd gereserveerd worden en structureel die mogelijkheid daarvoor krijgen.

Dialoog
Sta open voor kritiek, neem deel aan discussies op andere weblogs en forums. Leer hoe dat dialoog verloopt en vorm je eigen stem.

Karakter
Vermijd ‘marketing’-gedrag. Wees echt en persoonlijk. Schrijf dus vanuit een “ik” en niet een “wij”, een blogger moet zijn eigen mening hebben en daarop ook niet afgerekend moeten worden. Overigens lijkt het logisch dat vooraf met de bloggers wordt afgesproken wat wel en niet door de beugel kan. Maar een redactie of een vorm van censuur… heel fout!

Tenslotte

Dit stuk stond 21 mei op de Molblog:

55% van alle bedrijven blogt eind 2007
Weblogs en online video staan hoog op het corporate december verlanglijstje. Volgens onderzoek door Melcrum onder ruim 2100 communicatie VP’s, directors en managers gebruikt aan het eind van dit jaar 55% van deze bedrijven weblogs voor communicatie met klanten en werknemers.