Bijlage II. Inhuren SEO bedrijven

Google waarschuwt website-beheerders nadrukkelijk op te passen met het inhuren van ‘ongure’ SEO bedrijven. Ze komen met de volgende tekst (afkomstig van https://www.google.nl/intl/nl/webmasters/seo.html):

Hier vindt u enkele punten die erop kunnen wijzen dat u te doen hebt met een ongure SEO-er. Deze lijst is verre van compleet. Maar zodra u twijfelt, kunt u maar het beste afgaan op uw gevoel. U kunt een SEO bedrijf in elk geval met een gerust hart afwijzen als deze:

 1. er schaduwdomeinen op nahoudt
 2. koppelingen naar andere klanten opneemt in doorway-pagina’s
 3. software verkoopt waarmee u zoekwoorden in de adresbalk van de browser kunt invoeren
 4. geen onderscheid maakt tussen zoekresultaten en advertenties op de pagina met zoekresultaten
 5. een positie in de zoekresultaten garandeert op basis van bizarre, lange zoekwoordcombinaties die u sowieso al een hoge rangschikking zouden opleveren
 6. werkt met meerdere aliassen of met valse WHOIS-informatie
 7. internetverkeer genereert via nep-zoekmachines, spyware of scumware
 8. domeinen heeft die uit de index van Google zijn verwijderd of als de SEO zelf niet in de zoekresultaten van Google voorkomt

Als we deze lijst langslopen, wat staat er nu eigenlijk, m.a.w. waar moet u nu precies op letten bij het in de arm nemen van een extern bedrijf om uw site te optimaliseren?

 1. Schaduwdomeinen zijn domeinen die speciaal zijn aangeschaft om de zoekmachine te ‘misleiden’. Zoals we inmiddels weten worden de woorden in de domeinnaam door Google als belangrijk gezien. Het ligt dus voor de hand om domeinnamen aan te schaffen die zijn opgebouwd uit de woorden waarop we hoog willen scoren, om die vervolgens door te linken naar de betreffende pagina. Dit mag dus niet.
 2. Doorway pagina’s zijn pagina’s die geoptimaliseerd zijn op bepaalde zoekwoorden, maar louter en alleen gemaakt zijn met het oog op een hoge zoekmachine-ranking op de betreffende zoekwoorden. Als een Bezoeker op de pagina komt wordt deze via bijvoorbeeld een META-refresh of javascript-commando echter meteen naar een een andere pagina geleidt. Dit mag dus ook niet. Dit betekent dat die pagina’s geoptimaliseerd moeten worden waar bezoekers daadwerkelijk gebruik van maken. Nog los van het feit dat u bij doorway pagina’s het gevaar loopt gediskwalificeerd te worden, maakt u zich via doorway pagina’s afhankelijk van zo’n SEO-bedrijf. De doorway-pagina is namelijk meestal in handen van dat SEO-bedrijf. Als er conflicten ontstaan wordt u weer van de lijst gehaald en is de optimalisatie voor niets geweest.
 3. Er blijken een aantal bedrijven te bestaan die software verkopen waarmee u via uw adresbalk niet alleen URL’s kunt invoeren, maar ook zoekwoorden kunt invoeren. De geïnstalleerde software gaat dan een url voor u bepalen. Uiteraard is deze manier van zoeken niet objectief, maar puur commercieel. Ik zou daarom zelf niet weten waarom iemand via dergelijke software zou willen gaan zoeken. 
 4. Bij Google bestaan er twee mogelijkheden om de eigen site onder de aandacht te brengen van de (be)zoekers. De eerste is de manier waarover deze handleiding gaat, namelijk het zorgen dat de site goed is geoptimaliseerd zodat het zo hoog mogelijk scoort in de zoekmachine(s). De tweede is een meer eenvoudige manier, waar echter wel een prijskaartje aan hangt. Dat zijn de gesponsorde koppelingen, bij Google ‘Adwords’ genaamd. Uw advertentie wordt dan getoond bij vooraf door u gedefinieerde zoekwoorden. Als u een SEO-bedrijf in de arm neemt om uw site hoog te laten ranken moet het dus niet om gesponsorde koppelingen gaan, want dat kan u heel eenvoudig zelf doen.
 5. Het optimaliseren van een site op een zoekopdracht bestaande uit meer dan drie zoekwoorden is over het algemeen zeer eenvoudig. Hoe meer zoekwoorden echter, hoe kleiner de kans dat iemand die zoekopdracht daadwerkelijk gebruikt. Bij uitbesteding van de optimalisatie aan een SEO-er is het dus belangrijk zoekopdrachten te definiëren die uit niet meer dan drie zoekwoorden bestaan, en bovendien door zoveel mogelijk mensen uit uw doelgroep worden gebruikt (zie ook bijlage tools)!
   
 6. Dit onderdeel heeft betrekking op signalen die kunnen duiden op een duistere SEO. WHOIS is een programma waarmee de informatie van domeinnamen van InterNIC geraadpleegd kan worden. Zo kan de eigenaar van een domeinnaam worden achterhaald. Bij een valse opgave moet er dus een belletje gaan rinkelen. Met meerdere aliassen wordt waarschijnlijk bedoeld dat de SEO zichzelf onder meerdere namen naar de buitenwereld presenteert.
 7. Nepzoekmachines zijn zoekmachines die de zoeker zoveel mogelijk naar dié sites leidt waar het betreffende zoekmachinebedrijf commerciële banden mee heeft. Het lijkt een objectief zoekresultaat, maar is het in werkelijkheid niet. Als de SEO van plan is op die manier verkeer naar uw website te genereren, moet u dus waakzaam zijn.
  Scumware is ‘slang’ voor software die zonder uw toestemming op uw computer is geplaatst. Helaas komt dit steeds vaker voor, zeker als u geen goede virusscanner of Firewall heeft geïnstalleerd. 
  Dit geldt ook voor spyware, wat ook staat voor zonder toestemming geïnstalleerde software, maar meer specifiek betrekking heeft op het spioneren van uw handelingen, zoals surfen, aankopen doen, etc. Spyware is vaak verantwoordelijk voor popups die op onverklaarbare momenten opeens op uw scherm verschijnen. Verder kunnen ze PC’s langzamer maken of zelfs tot crashes leiden. Mijdt dus SEO’s die zich van dergelijke software bedienen om verkeer naar uw website te genereren. Meer info over spyware bij Adware.
 8. Een andere indicatie dat u te maken kan hebben met een malafide SEO-er is als de url van het SEO-bedrijf, of domeinnamen die in het bezit zijn van het bedrijf, niet in Google voorkomen. Dat kan namelijk betekenen dat het bedrijf al door Google is gestraft wegens discutabele praktijken.

Natuurlijk kunt u ook contact met DVB MEDIA opnemen.