0.1 Wat staat er allemaal in deze zoekmachine optimalisatie handleiding?

Deze handleiding beschrijft in een twaalf-tal praktische en overzichtelijke stappen hoe websites geoptimaliseerd kunnen worden voor zoekmachines. De eerste vier stappen vertellen iets over de achtergrond van zoekmachine optimalisatie, de volgende vier stappen over de technische kant van zoekmachine optimalisatie en de laatste stappen gaan over website promotie en marketing. Het gehele SEO-traject wordt daarmee in deze handleiding behandeld.

0.2 Op welke zoekmachine heeft deze handleiding betrekking?

Deze handleiding heeft betrekking op optimalisatie voor Google, omdat die zoekmachine verreweg de meest gebruikte zoekmachine is. U mag er overigens vanuit gaan dat u bij andere zoekmachines dan ook een stuk beter gaat scoren. De ‘Google-richtlijnen voor zoekmachine optimalisatie’ zijn als randvoorwaarde gebruikt. Hierbinnen zijn de vele mogelijkheden onderzocht en beschreven om websites te optimaliseren. Op de spam-pagina van deze site zijn die richtlijnen, met her en der een korte verduidelijking, na te lezen.

0.3 Hoe werkt de handleiding?

M.b.v. de ‘Vorig’ en ‘Volgend’-hyperlinks bovenin de pagina wandelt u door de verschillende onderdelen en leert u snel de belangrijkste zaken omtrent zoekmachine optimalisatie. M.b.v. de navigatiebalk rechts op de pagina kunt u direct naar het betreffende onderdeel van de handleiding toespringen. Verder zijn ook steeds onderaan ieder hoofdstuk hyperlinks opgenomen om meteen naar de volgende (of vorige) pagina te springen.

0.4 Zijn er kosten?

Nee, integendeel. Allereerst wil ik de kracht van het Internet zo goed mogelijk benutten door de informatie openbaar en vrij aan te bieden. Ten tweede zal ik een link naar uw pagina leggen als u uw site aan de hand van deze handleiding aan het optimaliseren bent of reeds heeft geoptimaliseerd. Meer info hierover op de “happy sites”-pagina.

0.5 Wat te doen als ik het optimaliseren van mijn site wil uitbesteden?

Het gebied van zoekmachine optimalisatie is constant in beweging. Ik zorg ervoor dat de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen steeds zoveel mogelijk in deze handleiding worden verwerkt. Door de dynamiek in de ontwikkelingen op het gebied van zoekmachine optimalisatie kan een zoekmachine optimalisatie handleiding echter per definitie nooit compleet zijn. Voor de allerfijnste kneepjes van het vak kunt u terecht bij gespecialiseerde SEO-ers. Ik heb daartoe inmiddels een klein netwerk van betrouwbare en technisch uitmuntende SEO-ers. Door uw situatie en wensen aan mij voor te leggen kan ik u doorverwijzen.