12. Monitor de (ranking) resultaten

Noteer uw werkzaamheden

Op het moment dat u uw site bij zoekmachines en zoekdirectories aanmeldt, is het belangrijk e.e.a te noteren. Het heeft namelijk geen zin dit meerdere malen te doen, tenzij er geen respons volgt. Mijn ervaring is dat als dit niet meteen genoteerd wordt, dit ook weer heel snel vergeten wordt. Hou ook uw ranking bij en leer daarvan.

Ik maak zelf meestal gebruik van een eenvoudige Excel-sheet om dit bij te houden. Dezelfde sheet kan worden gebruikt om de ontwikkeling van de sites in de rankings te noteren. Daar kan veel van worden geleerd. In dat geval is het wel belangrijk een versienummering-systeem te bedenken. Als u iets aan de site verandert kan dat namelijk meteen gevolgen hebben voor uw ranking. 

Er bestaan software-paketten die continu bekijken hoe uw ranking vordert op de door u aangegeven zoekwoorden. Zoekmachines zijn hier meestal niet blij mee omdat ze dan overstelpt worden door zoekvragen die niet van werkelijke gebruikers komen. Daarom heeft Google een zogenaamde ‘Google-API’ geschreven met behulp waarvan softwareprogramma’s wel degelijk zoekvragen aan Google mogen stellen, zonder dat het gevaar dreigt dat uw IP-nr wordt geblokkeerd. Een veel gebruikte, gratis tool komt van DigitalPoint. U dient zich daartoe ook bij Google te registreren voor het verkrijgen van de zogenaamde ‘Google API key’.

Als u zelf geen SEO-er bent en waarschijnlijk niet veel sites hoeft te monitoren, kunt u dat beter, bijvoorbeeld eens per week, met de hand doen. Via Googlerankings en Yahoosearchrankings kunt u de ranking van uw site in Google respectievelijk Yahoo snel bepalen. 

Neem de tijd

Houd er rekening mee dat het (zelfs 6 to 9!) maanden kan duren voordat uw pagina’s in Google hun ‘uiteindelijke’ ranking hebben gekregen. Andere zoekmachines zoals Ilse en Yahoo zijn daar een stuk sneller in. Het valt me steeds weer op dat Google traag is in het ontdekken van inbounds. SEO is een proces van lange adem. Mijn laatste tip daarom: vergeet niet zo af en toe even een lekkere buitenwandeling te maken. Dan zult u inzien dat het hoog scoren in zoekmachines niet het allerbelangrijkste in de wereld is.

Succes!