Bijlage I. Spam

Wat Google als Spam aanmerkt heeft Google zelf zo duidelijk beschreven dat de betreffende tekst hier maar helemaal is overgenomen. Tussendoor geef ik mijn toelichting hierop.

Kwaliteitsrichtlijnen – Algemene aanbevelingen:

 • Maak een website voor gebruikers, niet voor zoekmachines. Zet uw gebruikers niet op het verkeerde been en scheep  zoekmachines niet op met andere inhoud dan de inhoud die u aan uw bezoekers voorschotelt.
 • Probeer niet via allerlei trucjes uw positie in de zoekresultaten op te schroeven. Een goede vuistregel is dat u zonder schuldgevoel zou moeten kunnen uitleggen wat u een concurrerende website hebt aangedaan. Een andere nuttige testvraag is “Hebben de bezoekers van mijn site hier wat aan? Zou ik dit ook doen als er geen zoekmachines zouden bestaan?”
 • Doe niet mee aan uitwisselingsprogramma’s van koppelingen die zijn bedoeld om uw positie in de zoekresultaten of uw PageRank te verbeteren. Het is met name van belang dat u geen koppelingen aanbrengt naar webspammers of naar “achterbuurten” van het internet, aangezien zulke koppelingen uw rangschikking negatief beïnvloeden.
 • Gebruik geen illegale programmatuur voor het automatisch aanmelden van pagina’s en het controleren van uw positie in zoekresultaten. Deze programma’s leggen een onevenredig groot beslag op onze computerbronnen en zijn in strijd met onze gebruiksvoorwaarden. Google raadt het gebruik van producten als WebPosition Gold™ af. Met zulke programma’s worden zoekopdrachten automatisch samengesteld en naar Google verzonden.

Kwaliteitsrichtlijnen – Specifieke aanbevelingen:

Hier vindt u enkele punten die erop kunnen wijzen dat u te doen hebt met een ongure SEO. Deze lijst is verre van compleet. Maar zodra u twijfelt, kunt u maar het beste afgaan op uw gevoel. U kunt een SEO-er in elk geval met een gerust hart afwijzen als deze zich bezig houdt met de volgende optimalisatie-strategieën:

 • Vermijd verborgen teksten en verborgen koppelingen. 
  Dit zijn teksten of koppelingen die niet voor de Bezoeker zichtbaar zijn, bijvoorbeeld door de kleur van de letter identiek aan de achtergrond te maken. Zoekmachines lezen de teksten dan wel, terwijl bezoekers die niet kunnen zien.
 • Laat u niet in met cloaking of met stiekeme redirects
  Cloaking is het gebruiken van de gegevens van de bezoeker (bv. land van herkomst, ip-nr, etc.) om een specifieke pagina te kunnen tonen. Op deze manier kan de zoekrobot een andere pagina voorgeschoteld krijgen dan een bezoeker van vlees en bloed.
 • Bestook Google niet met automatische zoekopdrachten. 
  Om te kunnen monitoren hoe hoog sites voor verschillende zoekopdrachten scoren in zoekmachines gebruiken veel SEO bedrijven software om dit automatisch voor hun vele sites te doen. Begrijpelijkerwijs vinden zoekmachines dit niet prettig omdat de servers dan overbelast kunnen raken. 
 • Stop uw pagina’s niet vol met irrelevante woorden.
 • Maak geen extra pagina’s, subdomeinen of domeinen aan om zo de inhoud van uw site te dupliceren.
 • Maak geen “doorway”-pagina’s die alleen maar bedoeld zijn voor zoekmachines. 
  Laat u ook niet in met “cookie cutter”-benaderingen zoals “affiliate programs”. Dit levert alleen maar sites op met weinig of geen relevante inhoud. 
  Doorway-pagina’s zijn pagina’s die speciaal voor zoekmachines zijn geschreven, daarom geoptimaliseerd zijn op bepaalde zoekwoorden, maar een echte bezoeker via een redirect meteen naar een andere pagina leiden.

In deze kwaliteitsrichtlijnen zijn de bekendste vormen van misleidend en manipulatief gedrag aan de orde gesteld. Dat neemt niet weg dat Google ook maatregelen treft tegen misleidende praktijken die hier niet aan de orde zijn gesteld. Denk bijvoorbeeld aan het registreren van foutgespelde varianten van bekende websites, waarmee u gebruikers tegen hun bedoeling in naar uw website kunt lokken. U mag er dus beslist niet van uitgaan dat Google een specifieke misleidingstactiek goedkeurt als die niet op deze pagina wordt vermeld. Webmasters die hun energie steken in het ontwikkelen van websites in de geest van de hierboven omschreven basisprincipes, bieden hun bezoekers uiteindelijk precies datgene wat zij zoeken. Deze webmasters mogen dan ook rekenen op een betere rangschikking in de zoekresultaten dan zij die hun tijd steken in het uitdokteren van valstrikken voor zoekmachines.