Toegang ‘huren’ tot Microsoft-servers als Exchange Server of SharePoint kan al jaren. Tientallen Nederlandse providers leveren deze ‘software als een service’ inmiddels. Het is een behoorlijk succes. Dus wat doet Microsoft? Het gaat ook zelf de hosted software aan de man brengen.

Na een korte testperiode is de ‘Business Productivity Online Suite’, onderdeel van Microsoft Online Services, per 1 mei leverbaar in 19 landen, waaronder Nederland. Het betreft hier bedrijfssoftware die in de vorm van een reeks diensten via internet wordt geleverd. Deze ‘software uit de muur’ wordt gehost in een datacenter van Microsoft of bij een hosting partner en door partners van Microsoft verkocht en op maat gemaakt. In Nederland is er inmiddels een aantal bedrijven die van BPOS gebruikmaakt waaronder DVB MEDIA.

Abonnement
“De infrastructuur voor het Nieuwe Werken. Wel de baten maar niet de lasten,” zo kenschetst Peter de Haas, Online Strategy Manager Microsoft Nederland, de Business Productivity Online Suite. “We bieden deze suite aan als een pakket van online diensten, als abonnement verkocht door partners en gehost door Microsoft. Onze klanten hebben nu de keuze hoe zij de software van Microsoft willen installeren: op hun eigen server(s), als dienst gehost door een Microsoft Hosting partner, of door Microsoft.”

Componenten
Microsoft Online Services bestaat momenteel uit de Business Productivity Online Suite en de Deskless Worker Suite. De componenten van BPOS zijn:
– Exchange Standard: e-mail, gedeelde agenda en contacten, toegankelijk via pc, mobiele telefoon en webbrowser, vrij van spam en virussen
– SharePoint Standard: online samenwerken en documenten, applicaties, video en audio delen, alsof je naast elkaar zit
– Office Communications: inzicht in elkaars bereikbaarheid, chat en via één klik communiceren
– Live Meeting Standard : web- en video- vergaderen.

De Deskless Worker Suite is een goedkope oplossing voor gebruikers die momenteel geen toegang hebben tot e-mail- en samenwerkingsdiensten. Bedrijven kunnen hiermee al hun werknemers toegang geven tot dezelfde e-mail- en samenwerkingssystemen.

Bron: Winmag