Actief op Twitter en op zoek naar meer volgers? Hoe meer volgers u heeft des te groter de kans dat uw tweets worden gelezen, geretweet (gedeeld) door uw volgers en zodoende bij potentiële volgers onder de aandacht komen.

Maar hoe krijgt u meer gerichte volgers, wat is het nut hiervan en hoe pakt u dit op een eerlijke manier aan?

Yes, ik heb meer dan 1.000 volgers!

Tsja, meer dan 1.000 volgers. Volgens sommigen staat het interessant op uw Twitter profiel. Sommige Twitterholics doen er alles aan om zoveel mogelijk ‘volgers’ te creëren. Maar wat schiet u daarmee op? Veel volgers kan talloze dingen betekenen, een aantal voor de hand liggende redenen:

  • U bent interessant om te volgen: omdat u een autoriteit bent op een (vak)gebied, een bekende persoonlijkheid bent, een groot netwerk hebt enz.
  • volgt zelf ook 1.000 volgers en die zijn u (vaak om dezelfde reden) gaan “terug volgen”: niet echt overtuigend…
  • U tweet relevante content (berichten, foto’s, video’s, links, artikelen enz.) die aansluiten bij uw persoonlijkheid en netwerk: focus op inhoud, overtuigend en betrouwbaar.
  • U bent actief in een netwerk van gelijkgestemden: wereldwijd vinden gelijkgestemden elkaar via internet. Twitter is een ideaal middel om bij te blijven, elkaar te updaten, te monitoren wat er gebeurt in uw markt, feedback te genereren enz.

Een groot netwerk in de offline wereld betekent vrijwel automatisch ook een grote schare volgers op Twitter. Mits deze uiteraard net zo Twitter en online-minded zijn als uzelf…

Wat heb ik aan veel Twitter volgers?

  • Verhoogde kans dat veel mensen uw tweets (updates) lezen, doorklikken, retweeten en/of delen in hun eigen netwerk. Afgeleide hiervan is weer een verhoogde kans op nieuwe volgers.
  • Direct contact met de juiste (doel)groep. Heeft u een vraag, wilt u feedback, zoekt u antwoorden, heeft u hulp nodig of wat dan ook; deel het in uw netwerk en u heeft ongetwijfeld interactie met de gewenste personen.
  • U bouwt aan uw eigen merk/persoonlijkheid/autoriteit als u een groot netwerk heeft, net zoals in de echte wereld…
  • Wet van de grote getallen: de kans dat iemand u ook gaat volgen omdat u al 1.000 volgers heeft is vrij groot. De sociale bewijskracht van uw profiel zorgt voor kopieergedrag van anderen!
  • Social gaat online een grote rol spelen. Op termijn gaat dus ook uw aanwezigheid op het web en uw social graph (zie figuur hiernaast: “the global mapping of everybody and how they’re related”) een grote rol spelen bij o.a. vindbaarheid in Google.

Hoe krijg ik dan meer volgers?

Als u ook van mening bent dat kwaliteit boven kwantiteit gaat dan is de eerste vereiste stap al gezet. Een groot e-mailbestand voor uw nieuwsbrief is leuk, maar waar gaat uw voorkeur naar uit: 10.000 abonnees waarvan 10% uw mail ook daadwerkelijk leest of 2.000 abonnees waarvan 50% uw mail leest?

Vind en bind

Gerichte volgers vinden is stap 1. Ze binden, zorgen dat ze niet weglopen en interactie met ze aangaan in stap 2, 3 en 4. Vind relevante volgers via de zoekfunctie van Twitter door net als in Google te zoeken naar relevante zoekwoorden, actuele zaken, namen enz.

Volg

Ga zelf interessante personen volgen. Grote kans dat deze mensen u ook gaan volgen. Tip: als u mensen gaat volgen die al veel mensen volgen is de kans groter dat ze u gaan ‘terug volgen’. Nogmaals, u kunt uw vraagtekens stellen bij de kwaliteit van deze groep…

Interacteer

Zoek gelijkgestemden via de zoekfunctie van Twitter en reageer indien u iets relevants te melden hebt, retweet het bericht als u dit wilt delen in uw eigen netwerk of reageer op tweets uit uw eigen timeline (overzicht van tweets van de personen die u zelf volgt).

Geef

Geven is ontvangen. Geef interessante content aan uw volgers. Tekst, foto, video, links. Relevante en unieke content die het delen waard is.

Promoot

Promoot uw Twitter account in uw e-mailhandtekening, op uw website, koppel ‘m aan uw LinkedIn profiel enz. Draaf niet door; uw visitekaartje laat u immers ook niet overal achter, toch?

Gebruik hashtags

Maak gebruik van #hashtags. Door een # voor relevante (zoek)woorden te plaatsen wordt u zichtbaar in relevante netwerken en bij zoekopdrachten.

Wees eerlijk

Zorg voor unieke, relevante en authentieke content. Voor potentiële volgers moet het duidelijk en interessant zijn om u te volgen. Oftewel, geef antwoord op de vraag: “What’s in it for me?”. Als u geen interessante tweets aantreft haakt u net zo snel weer af.

Zorg voor een goede basis

Maak een volledig account voorzien van een foto, korte omschrijving van uzelf middels de biografie en bouw relevante tweets op in uw account (eerst historie en vertrouwen opbouwen alvorens u aan de slag gaat met mensen volgen als u wilt dat deze u ook gaan volgen!)

Kan dat ook sneller, zijn er geen tools?

Jawel, talloze tools en online software kunnen u helpen bij het zogenaamd snel verhogen van het aantal volgers. Rome is echter ook niet in een dag gebouwd. En uw netwerk van relaties, collega’s en vrienden heeft u ook door de jaren heen opgebouwd. U kunt zich dus afvragen of het zinvol is om hiervoor een tool te gebruiken die geen menselijk karakter toont, niet kan inspelen op actuele zaken en waarmee u feitelijk de touwtjes uit handen geeft om maar “zoveel mogelijk volgers” te behalen.

Uiteraard zijn er ook tools die op een meer eerlijke manier bijdragen aan relevante volgers. Een tool die u bijvoorbeeld aanbevelingen geeft voor interessante volgers is wel degelijk interessant en helpt u bij bovenstaande acties. Twitter geeft automatisch suggesties, in uw eigen netwerk van LinkedIn kunt u op zoek gaan of de Twitter zoekfunctie kan u hierbij helpen. Een ander initiatief is de TwitterGids. Een overzichtelijke weergave van belangrijke twitteraars per onderwerp op een startpagina-manier!