Datingsite Lymic.nl uit Den Haag is vanaf nu gratis toegankelijk. De site zegt dat het daarmee de markt voor online dating wil openbreken.

Gebruikers betalen bij de meeste datingsites 10 tot 25 euro per maand. Op diverse datingsites is inschrijven wel gratis, maar in contact komen met andere leden is vaak pas mogelijk als er betaald wordt. Lymic.nl denkt dat de kans op het vinden van de juiste match wordt vergroot door een gratis lidmaatschap aan te bieden.

De markt voor datingsites staat al enige tijd onder druk. Begin 2007 was de explosieve groei van datingsites in ons land eigenlijk al voorbij. ’s lands grootste datingsite Relatieplanet rekende destijds op een groei van hooguit 10 a 20 procent. Om hun marktaandeel te vergroten kiezen veel sites voor gratis diensten, waarbij advertenties voor inkomsten moeten zorgen.

Deze maand gaat de op een na grootste gratis datingsite OkCupid.com uit de VS in Nederland en enkele andere Europese landen van start. Oprichter Sam Yagan vindt het onbegrijpelijk dat er nog altijd datingsites zijn die geld vragen. Grote Amerikaanse datingsites als Match.com e eHarmony rekenen zelfs 1000 dollar per jaar voor een abonnement.

De Nederlandse gratis datingsite Paiq is een samenwerking met nrc·next aangegaan onder de noemer Nextlover. Afgezien van de lay-out is deze site vrijwel identiek aan Paiq. De databases worden gedeeld. Paiq hoopt door schaalvergroting betere matches en kwaliteit te kunnen bieden.

Bron: www.emerce.nl