Hoe belangrijk is de structuur van mijn website?

Onderschat Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Een veel voorkomende fout is het onderschatten van het belang van een goede structuur van een website. Het is niet de klant die hier stil bij hoort te staan, maar de webdesigner. Vaak wordt ervan uit gegaan dat het later wel aan de orde komt, aangeleverd wordt door de klant, niet belangrijk genoeg is om de revue te laten passeren, noem maar op… Ik zal dit artikel niet schrijven als ik het hier mee eens was; structuur is belangrijk!

Structuur is belangrijk Voor het overzicht van de definitieve website is het belangrijk dat de structuur al vroeg wordt bepaald. Dit zorgt ervoor dat de menu’s logisch en duidelijk zullen zijn voor de bezoeker, welke hierdoor effectiever en gemakkelijker kan navigeren. Niet alleen de bezoeker en je klant wordt hier blijver van, jij ook, je zal zelf effectiever werken!

Werk effectiever Als webdesigner ga je effectiever werken door eerst de structuur te bepalen. Dit betekend dat het in ieder geval minder zal gebeuren dat in een later stadium, het ontwerp en daarmee ook de techniek omgegooid wordt omdat de klant inziet dat de menu’s toch wel anders ingedeeld moest worden.

Klanten lijken in eerste instantie nonchalant te zijn, maar in werkelijkheid zijn ze dan nog niet  bezig met hun eigen website. Pas wanneer het proces vordert zullen ze betrokken raken en krijg je feedback/kritiek/opmerkingen, hoe je het ook wilt noemen. Veel hiervan had al jij als webdesigner al lang moeten tackelen om op die manier werk en tijd te besparen. Eerst denken en dan pas doen, dat werkt!

Structuur bepalen en dan pas ontwerpen Zoals ik net al aangaf; als de structuur wijzigt, dan heeft dit ook consequenties voor het ontwerp van de website. Vaak wordt er eerst gekeken naar de vormgeving voor de website.

Om bijvoorbeeld een opdracht binnen te krijgen wordt er eerst een ontwerp voorstel gemaakt, zonder over de structuur te hebben nagedacht. Echter is het dan al gelijk belangrijk om de structuur te bepalen. Knoppen en menu’s staan dan vast en vormen de basis van het ontwerp. Tijdens het gehele proces van het maken van een website moet je steeds in gedachten houden dat gebruikersvriendelijkheid en overzicht belangrijker zijn dan het ontwerp.

Met de content op een website wil je iets bereiken, niet met het ontwerp. Hiermee wil ik niet zeggen dat het ontwerp niet belangrijk is, deze zorgt vervolgens voor de juiste sfeer. Structuur en ontwerp vullen elkaar aan en zorgen voor een geheel.

Lagen in de structuur Dan wil ik nog even iets kwijt over het aantal lagen in de structuur. Er zijn veel websites met één menu waar alle knoppen, bijvoorbeeld tien stuks, in staan. Dit lijkt slim; bezoekers kunnen direct doorklikken naar alle pagina’s. Ook gedacht vanuit Google lijkt dit slim, hoe dichter een pagina van de homepage staat hoe belangrijker voor Google.

Ook hierbij moet het uitgangspunt gebruikersvriendelijkheid en overzicht zijn. Wat heb je aan bezoekers vanuit Google als ze hun weg niet kunnen vinden?

Een grote lijst met knoppen is onoverzichtelijk voor gebruikers. Bij een dergelijke website is het aan te raden om te werken met drie lagen in de structuur. Dit houdt in; enkele knoppen in het hoofdmenu op de homepage en per knop (in de pagina) een submenu. Dit zorgt voor overzicht en drie lagen zijn nog steeds acceptabel voor zoekmachines.

Hoe bepaal ik nu de structuur? Na het waarom, komt het hoe. Denk na over welke informatie de opdrachtgever wilt gaan plaatsen, welke informatie volgens jouw van belang zijn voor de doelgroep en maak een lijst met mogelijke knoppen voor deze informatie.

Zorg dat pagina’s niet te veel informatie gaan bevatten, maar ook niet te weinig. Bij erg korte pagina’s, moet er veel geklikt worden en zijn er waarschijnlijk veel knoppen. Voeg waar het kan pagina’s samen onder een logische knop.

Deel vervolgens alle knoppen  in groepen in, dit worden de hoofd knoppen. Gebruik benamingen die bekend zijn bij bezoekers. Je gebruikt bijvoorbeeld voor de begin pagina altijd ‘Home’, en niet start, startpagina, begin, etc.

Denk ook aan de plaatsing. ‘Home’ staat altijd bovenaan een menu en ‘contact’ onderaan. Knoppen als informatie, diensten, producten, home, contact, sitemap, werkwijze, over ons, etc. zijn voorbeelden van bekende knop namen bij bezoekers.

Bedenk dat er ook gekozen kan worden voor meerdere menu’s op één pagina, dit lijkt onduidelijk, maar is als je erop let vrij gebruikelijk. Standaard website knoppen zoals home en contact kunnen helemaal bovenin in een menu worden geplaatst. Knoppen die het meest van belang zijn, de knoppen die de feitelijke inhoud bevatten, kunnen hier direct onder in een opvallender menu worden geplaatst. Helemaal onderaan de pagina, in de ‘footer’ kunnen knoppen zoals, algemene voorwaarden en sitemap worden vermeld.

Ik hoop met dit eerste artikel een mooie start te hebben gemaakt voor een reeks artikelen. Feedback naar aanleiding van mijn artikelen stel ik zeer op prijs.