Het auteursrecht zou versoepeld moeten worden, zodat huizensites als Jaap.nl gegevens van makelaarsites kunnen blijven gebruiken. Dat schrijft Laurens Mommers, universitair hoofddocent aan het Centrum voor Recht in de Informatiemaatschappij van de Universiteit Leiden, in het FD.

Jaap.nl moest onlangs stoppen met het overnemen van complete beschrijvingen van woningen als de desbetreffende makelaar daarvoor geen toestemming geeft. De site mag slechts een beperkt aantal karakters van de beschrijving en verkleinde foto’s overnemen.

De geschriftenbescherming creëert volgens Mommers een informatiemonopolie dat de vrije marktwerking op de huizenmarkt aantast. “We zullen steeds vaker gespecialiseerde zoeksites gebruiken om op internet te vinden wat we zoeken. We zijn dus gebaat bij partijen die dergelijke gegevens verzamelen. De broodwinning van de makelaars is niet in het geding, en dus is er voor bescherming geen noodzaak,” aldus Mommers in het FD.

De huizenmarkt is niet de enige markt die volgens Mommers met dit probleem kampt. Een ander voorbeeld vormen de publieke omroepen, die weigeren de gegevens over hun televisieprogramma’s vrij te geven aan andere partijen, simpelweg omdat ze de markt voor hun eigen televisiegidsen willen beschermen. Ook dat kunnen zij doen basis van de geschriftenbescherming.

Ooit was de geschriftenbescherming vooral bedoeld om schrijvers en kunstenaars te behoeden voor broodroof. Maar makelaars verkopen huizen, en geen foto’s van en teksten over huizen.

Naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak zag Jaap.nl zich genoodzaakt een deel van het aanbod beperkt weer te geven. Op haar site vraagt Jaap nu verkopers te klagen als hun huis slechts beperkt vermeld staat. Deze klachten worden voortaan doorgestuurd naar hun makelaar.

Jaap.nl voert naar eigen zeggen de druk op. Deze week draait de tv-commercial waarin duidelijk wordt gemaakt dat Jaap.nl huizen op de site heeft dan rivaal Funda weer op televisie. Directeur Tim Scholte van Jaap.nl verwacht dat de bezoekersaantallen van Funda en Jaap ook steeds verder naar elkaar toe zullen groeien.

bron: www.emerce.nl