Wat te denken van Pinterest, de jongste sensatie op gebied van sociale media? Waarom plaatsen steeds meer internetters plaatjes en verzamelingen op dit digitale prikbord?

Facebook, Google+ en Twitter zijn opeens een stuk minder interessant nu een nieuwe sociale site alle media-aandacht is gaan opeisen. Pinterest is de naam van een sociale webiste waarop gebruikers foto’s van favoriete items kunnen delen. De gedachte hierachter is dat mensen met dezelfde interesses binnen dit platform samenkomen.

De items op Pinterest veranderen voortdurend. Een blik op de homepage leert dat het de ene keer vooral over de betekenis van God gaat, de andere keer over recepten om een steak te bakken en weer een andere keer over het bereiken van het ideale lichaamsgewicht of het maken van een kunstwerk met plastic flesjes.

Combinatie van Facebook, Tumblr en Flickr

De site is eigenlijk een verzameling van verzamelingen, waarmee een interessant kijkje wordt geboden in de wereld van mode, reizen, koken en religie, maar waar ook technologie een eigen plek heeft bemachtigd. Gebruikers kunnen commentaar leveren op geplaatste afbeeldingen en kunnen elkaar volgen. Je kunt alleen lid worden door een uitnodiging van een gebruiker te krijgen, maar je kunt ook een zogenaamde ‘invite’ aanvragen via een knop op de site.

“Pinterest is het bewijs dat je geen bedrijf van de grootte van Google hoeft te zijn om als nieuw sociaal netwerk interesse en activiteit te genereren”, zegt analist Brad Shimmin, werkzaam bij CurrentAnalysis. “Het is eigenlijk het heruitvinden van een ouder idee dat we de dingen die we leuk vinden delen. Het verschil tussen Pinterest en zijn voorgangers – Reddit, Del.ici.ous, Digg en anderen – is dat dit puur visueel is… Ik denk dat dit verschil voornaamste aantrekkingskracht van deze referentiemachine is.”

Volgens Shimmin overschaduwt Pinterest op dit moment andere sociale sites als Google+ en LinkedIn. Dat is niet alleen interessant voor de wereld van social networking, maar ook voor e-commerce.

Bron van afbeeldingen te achterhalen

“Pinterest voegt een interessant element toe aan het bestaande aanbod van sociale netwerken”, zegt analist Dan Olds van The Gabriel Consulting Group. “Gebruikers gebruiken allerlei afbeeldingen van andere webpagina’s. Deze foto’s hebben URL’s die terugleiden naar de bronpagina, dus als ik een paar nieuwe schoenen pin, dan kunnen de mensen die me volgen zien waar ik ze gekocht heb – of op zijn minst waar ik de foto vandaan heb gehaald.”

Als gebruikers de foto naar hun eigen collectie ‘re-pinnen’, worden de schoenen verspreid onder een grote groep potentiële kopers. “Daarom kan Pinterest de volgende stap zijn in zowel social networking als e-commerce”, zegt Olds. “Een van de grootste drijfveren achter het internet is winkelen en het vinden van gave, nieuwe producten. Pinterest helpt mensen om dat te doen, daarnaast laat het ze ook anderen zien hoe zij items gebruiken en hoe ze op creatieve manieren gecombineerd kunnen worden.”

Hoewel er nog geen officieel onderzoek naar is gedaan, lijken het voornamelijk vrouwen te zijn die lid zijn van Pinterest. Analist Rob Enderle noemt dat geen probleem. “Het betekent dat ze een gedefinieerde doelgroep hebben en als je die hebt, kun je eenvoudiger aan haar behoeften voldoen”, zegt hij. “Als je de bezoeker kent, zijn je advertenties meer gericht, kun je het budget voor ontwikkeling gericht besteden en kweek je eerder loyaliteit.”

Ook vanuit het oogpunt van e-commerce is het feit dat het vooral vrouwen zijn die de site bezoeken een groot voordeel. “Het verbindt vrouwen sterker met producten en zorgt ervoor dat de merkbetrokkenheid van vrouwen wordt vergroot”, zegt Enderle. “Hetzelfde kan binnen dit model bewerkstelligd worden voor mannen of een andere gesegmenteerde groep. Het enige wat je nodig hebt is een gemene deler met dezelfde interesses.”

Concurrent voor grote spelers?

De grote vraag is of Pinterest verder kan groeien en het huidige enthousiasme weet te groeien. Dit is deels afhankelijk van de vraag of grote sociale spelers als Facebook en Google+ iets gaan doen met het succes van Pinterest en dezelfde ideeën en features binnen hun eigen sites gaan toepassen.

Omdat Pinterest een start-up is, heeft het nog niet de gevestigde naam en van Google of een flinke reserve aan cash. Dat betekent dat Google’s sociale netwerk Google+ een langere adem heeft om een vaste plek te verwerven in het internet landschap om uiteindelijk geld te gaan verdienen. Pinterest heeft die luxe op dit moment nog niet.

Toch is Olds hoopvol. “Ik denk dat het idee achter Pinterest vernieuwend genoeg is om het een tijdje uit te zingen”, zegt hij. “Ze hebben al een gigantisch volume gebruikers – ongeveer een derde van dat van Twitter. Dat is verdomd groot en waarschijnlijk voldoende om ze wat tijd te gunnen. Als de site kan groeien en verder ontwikkeld kan worden, kan het management een businessmodel gaan bedenken.”

Bron: Computerworld.nl